Harappan Civilization: Objective Quiz-2022 -Ancient History

Spread the love

Harappan Civilization: Objective Quiz.2022

 1. Who is considered the father of history?
 (A) Chaldia
 (B) Eratosthenes
 (C) Herodotus
 (D) Heketius

 Answer: Option C

 2. What is the written description of the events of human life called?
 (A) Geography
 (B) History
 (C) Economics
 (D) Sociology

 Answer: Option B

 3. The period in which there is no written description of human events is called what?
 (A) Paleolithic period
 (B) Prehistoric times
 (C) Neolithic period
 (D) none of the above

 Answer: Option B

 4. In which era was fire invented?
 (A) Mesolithic age
 (B) in the proto-historic age
 (C) Neolithic Age
 (D) in the Palaeolithic age

 Answer: Option D

 5. What was the main basis of human’s livelihood in the Palaeolithic age?
 (A) to hunt
 (B) Agriculture
 (C) Animal Husbandry
 (D) plundering

 Answer: Option A

 6. In which era the wheel was invented?
 (A) Palaeolithic Age
 (B) Neolithic age

 (C) in the proto-historic age
 (D) Mesolithic age

 Answer: Option B

 7. Which country was not occupied by the Harappan culture?
 (A) Iran
 (B) India
 (C) Pakistan
 (D) Afghanistan

 Answer: Option A

 8. What is considered the period of Indus civilization-
 (A) 1750 BC  to 1500 BC
 (B) 1500 BC  to 1150 BC
 (C) 2750 BC  to 2500 BC
 (D) 2500 BC  to 1750 BC

 Answer: Option D


 9. Where were the remains of a horse first found in the Indus Valley Civilization?

 (A) Surkotada
 (B) Harappa
 (C) Kalibangan
 (D) Banmali

 Answer: Option A

 10. What was the main occupation of the people of Indus Valley Civilization?
 (A) Agriculture
 (B) Wages
 (C) Business
 (D) plundering

 Answer: Option C

 11. Harappan civilization was the civilization of which era?
 (A) Copper Age
 (B) Iron Age
 (C) Bronze Age
 (D) Neolithic Age

 Answer: Option C

 12. What were the houses made of in the Indus Valley Civilization?
 
(A) burnt bricks
 (B) stone
 (C) with raw bricks
 (D) wooden

 Answer: Option A

 13. In which crop did the Harappans lead?
 (A) tide
 B) Wheat
 (C) Cotton
 (D) Rice

 Answer: Option C

 14. Who first discovered the Harappan civilization?
 (A) Dayaram Sahni
 (B) Rakhaldas Banerjee
 (C) Ranganatha Rao(
 D) Ravindra Singh Visht

 Answer: Option A


 15. Which was the main port of Indus Civilization?

 (A) Ropar
 (B) Kalibangan
 (C) Mohenjodaro
 (D) Lothal [Gujarat]

 Answer: Option D


 16. In which state is the site of the Indus Valley Civilization ‘Kalibanga’?

 (A) Haryana
 (B) Rajasthan
 (C) Gujarat
 (D) Punjab

 Answer: Option B


 17. In which year was the Harappan civilization discovered?

 (A) 1919 AD
 (B) 1923 AD
 (C) 1921 AD
 (D) 1926 AD

 Answer: Option C


 18. What was the social system of the Harappan people?

 (A) Patriarchal
 (B) Fair Egalitarian
 (C) Varna system karma based
 (D) none of the above

 Answer: Option B


 19. Oasis of which site of Indus Civilization is called?

 (A) Mohenjodaro
 (B) Harappa
 (C) Lothal
 (D) Kalibangan

 Answer: Option A

 20. Where was the evidence of plowing the field in the Harappan civilization found?
 (A) Lothal
 (B) Dholavira
 (C) Chenab
 (D) Kalibanga

 Answer: Option D


 21. From which place was the decoration of the bricks of the Sandhav civilization received?

 (A) Harappa
 (B) Kalibangan
 (C) Lothal
 (D) Banmali

 Answer: Option B

 22. Where was a large bathroom found in the Indus Civilization?
 (A) Chaddo
 (B) Harappa
 (C) Mohenjodaro
 (D) Lothal

 Answer: Option C

 23. Which deity’s picture was inscribed on the currency of Indus Civilization?
 (A) Aghashiva
 (B) Brahma
 (C) Vishnu
 (D) Indra

 Answer: Option A

 24. By what other name is Mohenjodaro known?
 (A) Mound of the Dead
 (B) prosperous empire
 (C) traders’ stronghold
 (D) City of Gods

 Answer: Option A

 25. Which animal was scattered the most on the seals obtained from the excavation of Indhav sites?
 (A) Elephant

 (B) Bull

 (C) Lion
 (D) dog

 Answer: Option B

 26. Which place of Indus civilization is located in India?
 (A) Harappa
 (B) Mohenjodaro
 (C) Chanhudaro
 (D) Lothal

 Answer: Option D

 27. Which was the first oldest city discovered in India?
 (A) Kalibangan
 (B) Mohenjodaro
 (C) Lothal
 (D) Harappa

 Answer: Option D [ 1921 ]

 28. Where was the evidence of silver availability found in India?
 (A) Banmali culture
 (B) Harappan culture
 (C) in the culture of Lothal
 (D) none of the above

 Answer: Option B

 29. On which river was Manda situated?
 (A) on the Ravi river
 (B) on the Ghaggar river
 (C) Chenab river
 (D) Rangoi River

 Answer: Option C

 30. On which river was Ropar, the main site of Harappan civilization located?
 (A) Sutlej River
 (B) Ravi River
 (C) Indus River
 (D) Godavari River

 Answer: Option A

 31. A good water management in Harappa is known from which place?

 (A) Dholavira

 (B) Larkana

 (C) Sindh

 (D) Punjab

 Answer: Option A

 32. Which color was used by the people of Indus civilization on pottery?

 (A) wheatish color
 (B) Black color

 (C) brown color

 (D) red color

 Answer: Option D

 33. In which era was the Indus Valley Civilization?

 (A) Copper Age

 (B) Iron Age

 (C) in the proto-historic age
 (D) Paleolithic Age

 Answer: Option C

 34. The names of which Indian people are associated with the discovery of the Indus Valley Civilization, who are they?

 (A) R.D.  Banerjee

 (B) Majumdar

 (C) Dayaram Sahni

 (D) All of the above

 Answer: Option D

 35. What was the main crop of the Indus Valley Civilization?

 (A) Rice and Wheat

 (B) Rice

 (C) Barley and Wheat

 (D) Maize

 Answer: Option C

 36. Where is Rangpur, a contemporary Harappan civilization?

 (A) Saurashtra

 (B) Sindh

 (C) Punjab

 (D) Montgomery

 Answer: Option A

 37. Who got Harappa and Mohenjodaro excavated?

 (A) Sir John Marshall

 (B) Sir John Conroy
 (C) Sir John Narborough
 (D) Sir John Thursby

 Answer: Option A

 38. In which god did the people of Indus civilization believe the most?

 (A) Atman and Brahman

 (B) in maternal power

 (C) in the Yagya system

 (D) in rituals

 Answer: Option B

 39. Where is the site of Indus Valley Civilization ‘Kalibanga’ located?

 (A) Punjab
 (B) Haryana

 (C) Rajasthan

 (D) Gujarat

 Answer: Option C

 40. What were the pieces made of in the Harappan civilization?

 (A) clay soil

 (B) Onyx and Chert

 (C) clay and copper
 (D) Selkhadi

 Answer: Option D

 41. From which place a bronze statue of a woman in a dancing posture was found?

 (A) Lothal

 (B) Mohenjodaro

 (C) Kalibangan

 (D) Harappa

 Answer: Option B

 42. Where is Mohenjodaro located at present?

 (A) Islamabad [Pakistan]

 (B) Sindh [Pakistan]
 (C) Rajasthan [India]

 (D) Kabul [Afghanistan]

 Answer: Option B

 43. Which metal was first used by the Harappans?
 (A) Iron
 (B) copper
 (C) Gold
 (D) of bronze

 Answer: Option B

 44. In which state after independence the sites of Harappan era were discovered the most in India?
 (A) Gujarat
 (B) Haryana
 (C) Rajasthan

 (D) Punjab

 Answer: Option A

 45. With which metal were the Harappans not familiar?
 (A) copper
 (B) bronze
 (C) iron
 (D) gold

 Answer: Option C

 46. ​​Harappan civilization was the civilization of which era?

 (A) Bronze Age
 (B) Neolithic Age

 (C) Palaeolithic Age
 (D) Iron Age

 Answer: Option A

 47. In which state Kalibangan is the main city of Harappa?

 (A) Haryana

 (B) Rajasthan

 (C) Uttar Pradesh

 (D) Punjab

 Answer: Option B

 48. In which sport were the Harappans interested?

 (A) Kabaddi

 (B) Chess

 (C) race of vines

 (D) Chaugan (Polo)

 Answer: Option B

 49. Which city of Harappa was called ‘Bagh of Sindh’?

 (A) Kalibanga

 (B) Lothal
 (C) Mohenjodaro
 (D) Rakhigarhi

 Answer: Option C

 50. What is the literal meaning of Mohenjodaro?

 (A) Mound of the Dead

 (B) prosperous city
 (C) Veero’s Fort
 (D) very big city

 Answer: Option A

 51. What was the method adopted by the Harappans for the arrangement of houses and cities?

 (A) Unani system

 (B) Persian method
 (C) grid system

 (D) Dravidian system

 Answer: Option C

 52. How many cities were there in the Indus Valley Civilization?

 (A) 6
 (B) 7
 (C) 8
 (D) 9

 Answer: Option A

 53. How many capitals were there in Indus Valley?

 (A) 3

 (B) 2
 (C) 4

 (D) 5

 Answer: Option B

 54. The inhabitants of Harappan civilization were?

 (A) Tribal

 (B) nomadic
 (C) Rural

 (D) Urban

 Answer: Option D

 55. Which one of the following materials was mainly used in the manufacture of coins of the Harappan period?

 (A) Terracotta
 (B) Copper
 (C) gold

 (D) Silver

 Answer: Option A

 56. The discovery of scales has proved that the people of the Indus Valley were familiar with measurement and weight, where did this discovery happen?

 (A) Lothal
 (B) Kalibangan
 (C) Harappa
 (D) Chunhudro

 Answer: Option A

 57. What is the width of the roads found in Mohenjodaro?

 (A) 12.4 m

 (B) 9.8 m

 (C) 3.6 m
 (D) 10.5 m

 Answer: Option D

 58. Rakhigarhi is in which state of India?

 (A) Uttar Pradesh
 (B) Gujarat

 (C) Haryana

 (D) Rajasthan

 Answer: Option C

 59. Which is the largest site of Indus Valley Civilization?

 (A) Mohenjodaro

 (B) Larkana

 (C) Harappa

 (D) Lothal

 Answer: Option A

 60. Which is the smallest site of the Indus Valley Civilization? 

 (A) Mohenjodaro
 (B) Allahdino
 (C) Lothal
 (D) Harappa

 Answer: Option B

 61. Who were the sacred animals in the Harappan/Indus Valley Civilization?
 (A) Horse

 (B) Cow 

(C) Humpbacked bull and horned animal

 (D) Elephant

 Answer: Option C

Harappan Civilization: Objective Quiz-2022 -Ancient History

 62. On which river was the city of Manda situated?
 (A) Chenab
 (B) Jhelum
 (C) on the diameter
 (D) on the Sutlej

 Answer: Option A

 63. With which color did the people of Indus civilization paint the pottery?

 (A) ocher color

 (B) Black color

 (C) red color

 (D) brown

 Answer: Option C

 64. What does Kalibanga mean?
 (A) Black Empire

 (B) Black colored bangles

 (C) Black Cow

 (D) Black colored houses

 Answer: Option B


 65. The streets of the cities of the Indus Valley Civilization were?

 (A) broad and straight
 (B) slippery
 (C) tight and crooked

 (D) tight and untidy

 Answer: Option A


 66. The ruins of Harappa are found on the banks of which river?

 (A) Jhelum
 (B) Ravi

 (C) Sutlej

 (D) Indus

 Answer: Option B


 67.  Which is the largest building in Mohenjodaro?

 (A) multi storeyed house
 (B) huge bathroom

 (C) Pillar Hall
 (D) granaries

 Answer: Option D


 68. What is the script of Indus Valley Civilization?

 (A) Tamil

 (B) Arabic

 (C) Brahmi
 (D) not known

 Answer: Option D

 69. Worship of Mother Goddess was related to?

 (A) With Indus Valley Civilization
 (B) with Aryan civilization

 (C) with the later Vedic civilization

 (D) with the Mediterranean civilization

 Answer: Option A

 70. An important creation of the people of the Indus Valley is the idol of which of the following?

 (A) Narasimha
 (B) Dancing idol

 (C) Lord Buddha

 (D) Nataraja

 Answer: Option B


 71. At a place called Lothal, which of the following civilizations had a shipwreck?

 (A) Mesopotamia

 (B) Egypt

 (C) Indus Valley
 (D) Unani

 Answer: Option C

 72. Which is the tallest building in Mohenjodaro?

 (A) Great Bath
 (B) Assembly Hall
 (C) rectangular building
 (D) Great Granary

 Answer: Option D

 73. The strength of the Indus economy was?
 (A) Business(
 B) pottery
 C) Agriculture
 (D) Carpentry

 Answer: Option C

 74. Whom did the people of Indus Valley Civilization worship?
 (A) Vishnu
 (B) Brahma

 (C) Pashupati

 (D) Indra

 Answer: Option C

 75. Harappa mound was first mentioned by whom?

 (A) Charles Masson
 (B) William Brunton

 (C) John Brunton
 (D) Dayaram Shahani

 Answer: Option A

 76. When did the excavation work of Mohenjodaro take place?
 

(A) 1922

 (B) 1921 

 (C) 1920

 (D) 1923

 Answer: Option A

 77. Which civilization is credited with growing cotton for the first time?
 (A) Mesopotamia
 (B) Indus
 (C) Egypt

 (D) Persian

 Answer: Option B


 78. Where were the scales found in the Indus Valley Civilization?

 (A) Harappa
 (B) Lothal
 (C) Mohenjodaro
 (D) Larkana

 Answer: Option B

 79. What was the main food of the people of Indus Valley Civilization?

 (A) Rice and Barley
 (B) Wheat and Barley

 (C) Rice and Wheat

 (D) Rice

 Answer: Option B

 80. What is the total area of ​​Harappan Civilization?
 (A) 13 lakh sq. km.  m
 (B) 23 lakh sq. km.  m
 (C) 14 lakh sq. km.  m
 (D) 17 lakh sq. km.  m

 Answer: Option A

Leave a Comment